Op een zonnige dag in Eibelstadt begaven wij ons op een onverwacht avontuur, op zoek naar cd-rekjes die we op eBay hadden gevonden. De vriendelijke verkoopster wees ons op een bijzondere gebeurtenis in het dorp: Upcyclingday. "Kijk ook eens bij de buren," zei ze, "daar liggen gratis leuke spullen!"

Verbijsterd door dit nieuwe begrip volgden we haar aanwijzingen en ontdekten we al snel dat het hele dorp was omgetoverd tot een schatkamer van hergebruikte goederen. Overal waar je keek, waren er interessante vondsten te doen. Met een stationwagen vol vondsten keerden we huiswaarts.

S'avonds keerde ik nog een keer ik terug naar het dorp. Een vriendelijk ouder stel had nog wat zware oude houten tonnen staan die ze graag kwijt wilden. Mijn zoontje,  riep enthousiast: "Piratenstoelen!" toen hij me zag aankomen. Zijn ogen straalden van opwinding bij het idee van zijn eigen piratenstoelen. 

In onze ogen had Upcyclingday alleen maar voordelen. Het was goed voor onze portemonnee, het klimaat en bovenal educatief voor kinderen. Bovendien bracht het een gezellige sfeer in het dorp, waar mensen samenkwamen. Zo werd een gewone dag een avontuur vol verrassingen, en veel blije kinderen, én veel blije grote mensen.  Voor kinderen bleek Upcyclingday een waar feest te zijn. De straten waren bezaaid met 'cadeautjes' en ze werden aangemoedigd om na te denken over duurzaamheid. "Speel je hier nog mee?" werd hen gevraagd. "Mag dit naar een ander kindje?" Zo werden ze niet alleen milieubewuster, maar leerden ze ook de waarde van delen en het omarmen van tweedehands schatten.

Toen ik mijn ouders vertelde over dit nieuwe concept, waren ze meteen enthousiast. Ze hadden altijd al geworsteld met het idee van verkopen via online platforms. Het gedoe van vreemde mensen over de vloer was niets voor hen. Maar ook een hele dag zitten bij je garage voor een garagesale, of op een kleedjes dag ergens gaan zitten is ook zeker niets voor hen. Maar het idee om simpelweg spullen voor de deur te zetten en anderen daarmee te helpen, dat sprak hen wel aan.

Afgelopen jaar, kon ik helaas niet, maar is mijn partner gegaan. Ze kwam weer met een auto vol leuke spullen thuis, en voor mij had ze deze kleding meegebracht. Dure merkkleding, en dit was nog maar de helft! Het was nog netjes en schoon, het hoeft alleen maar een keer gestreken te worden. Zeker voor 700 euro aan mooie kleding!

In een wereld waarin consumptie vaak de norm is, bied Upcyclingday een verfrissende kijk op het herwaarderen van de dingen die we hebben. Daarom willen wij buurten en gemeenten ondersteunen met het organiseren van hun Upcyclingday. 

 

Weno Geerts