Jaren geleden dachten we bij het woord duurzaam aan zaken zoals energie, water en afval. Hoe kunnen we al deze grondstoffen besparen? Enig idee welke recyclemethode het beste is? Maar nu verlegt dit woord zijn grenzen. Steeds meer bedrijven onderzoeken hoe zij maatschappelijk verantwoord kunnen ondernemen. Of het nu je lokale groenteboer is of juist de grootste modeketens. Het belang van duurzaam ondernemen is eindelijk gezien. Deze week leg ik dus de focus op iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Duurzame trends in de modebranche.
Steeds meer consumenten vinden het belangrijk om merken te ‘supporten’, die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik wil ook graag weten waar mijn kleding vandaan komt. In hoeverre het materiaal duurzaam is en onder welke voorwaarden de kleding wordt geproduceerd. Een aantal modeketens proberen daarom iets transparanter te zijn. Al deze informatie wordt online toegevoegd onder het betreffende kledingstuk. Bij sommige winkels zie je zelfs de CO2- uitstoot van je online aankopen. Wist je dat online winkelen gemiddeld een kleinere C02- voetafdruk heeft, dan shoppen in een winkel?
Upcycling
Ook upycling is zeer geliefd. Oude, resterende producten en materialen, worden in een nieuw jasje gestoken. Eigenlijk is dit een win-win situatie voor het merk. Ze besparen op deze manier geld, omdat ze gebruik maken van bestaande materialen. Maar ze besparen hierdoor ook grondstoffen en dus het milieu! Upcycling kan je zelf ook heel makkelijk doen. Zo kan je een topje maken van een jurk of shorts van je broeken. Duik in je kledingkast en kijk welk kledingstuk wel een metamorfose kan gebruiken.
Re-issue
Dit is upcycling, maar tóch anders. Merken bieden oude collecties opnieuw aan. Nee, niet in de uitverkoop, maar gewoon opnieuw. Zonder er extra van te produceren. Ze geven het product op deze manier weer een tweede kans. Mode blijft toch nooit hetzelfde, dus misschien doen de producten het volgend jaar wel beter. Het is het proberen waard.
Kleding van gerecycled materiaal
Waar veel merken nu bezig mee zijn, is het gebruiken van gerecycled materiaal. Zelfs de fast fashion ketens doen hier aan mee. Zo worden er collecties gelanceerd, die gemaakt zijn van gerecycled plastic. Maar weet je dat dit eigenlijk steeds meer ouderwets begint te worden? Bedrijven zijn steeds op zoek naar innovatievere duurzame oplossingen. Hoe gek zou het zijn als je leer kon maken van appelschillen? Oh… wacht eens even. Dit gebeurt al!
Er is dus bijna geen excuus meer, om als bedrijf geen duurzamere producten te lanceren. Als we van soja wol kunnen maken, dan ben ik benieuwd wat de toekomst voor ons in petto heeft!
Veel liefs én met groene groet,
Ik.
PS Google je nu ook hoe je van appelschillen een mooie leren jas kan maken? Ik ook niet… ;)
Reactie plaatsen
Reacties